Surfesteder

Windsurf kompasset

Grafisk figur som angir retninger til de forskjellige vanligste stedene å windsurfe på Hvaler. (av Halvor Torgersen)

kompass

 

Skipstadsand

Skipstadsand (av Halvor Torgersen) N-NØ

Skipstadsand fungerer på nordlige retninger. Dette blir en slags nødløsning for de som absolutt vil seile, men det kan være brukbare forhold der. Det går store lastebåter i full fart her og retningen fører en utover til havs hvis noe skjer. Stedet er derfor ikke egnet til nybegynnere.

 

Skjærhalden

Skjærhalden- Krokstrand (av Halvor Torgersen) S-SW

Skjærhalden - Krokstrand fungerer bra på Syd til Sydvest. I forhold til Brattestø så er vinden her "en seilstørrelse større". Retningene Sørøst, Øst og Nordøst kan også seiles, men er ikke bra siden vinden blir veldig ugjevn. På ren nord må en i såfall svømme med utstyret et godt stykke og vinden er svært ugjevn.

På de gode retningene (S og SW) fungerer stedet fint for "slalom" og det finnes også små bølger som er fine å hoppe på. Det er noen områder med ganske flatt vann som innbyr til rask seiling. For å seile ut og inn i god stil må en snitte Gilbergodden, ellers kommer man lett i le av Tareholmen.

Det er mye båttrafikk her og stedet er derfor ikke så bra for ferske seilere som ligger mye i vannet.

   

Brattestø

brattBrattestø (av Halvor Torgersen) SØ-NW

Nivå: Bør klare å seile begge veier.

Brattestø har vært et populært sted for windsurfing siden 80-tallet. Det er gode vindforhold der. Greie riggemuligheter og fin sandstrand. For de som synes det er greit å seile lange strekk byr stedet på mange muligheter. For eksempel bølger på Vest siden av Akerøya. Her er man imidlertid veldig utsatt i tilfelle havari. På yttersiden mot Øst finnes det også spennende steder. Her er det også mulig å ta seg i land på noen plasser hvis en havarerer.

I sundet får man ofte en fin trakteffekt som gjør at det er litt mer vind her sammelignet med andre steder i nærheten. Selve sundet på Brattestø er kjent for å ha rotete bølgeforhold. På ren syd er det imidlertid mer ryddige forhold og fine bølgesett som kommer inn fra venstre ved fyrlykta.bratt2 Stedet er også mulig å seile på Syd-Øst, men da ligger stranden i le for vinden og det kan dermed være litt plundrete å komme ut og inn. Retningene Sør-vest, vest og nord-vest fungerer også bra.

For relativt ferske seilere er stedet også egnet siden en blåser innover i sundet (retninger S til W) og kan redde seg inn til land og bære tilbake i tilfelle en ikke klarer å holde høyde eller får problemer. Men for de helt ferske er Ørekroken bedre egnet.

Parkering er et problem på Brattestø. Stedet har bare 2-3 lovlige plasser. På varme sommerdager er det også en del badegjester på stranden. Men det er sjelden noen der når det blåser nok til å vindsurfe, eller når vanntemperatuen er under ca 16 grader. Men det er viktig å ta hensyn dersom det skulle være svømmere i vannet eller folk på stranda. Det er viktig å ikke seile innefor badebøyene.

 

 

Ørekroken

Ørekroken (av Halvor Torgersen)orekrok S-SW

Ørekroken er kjennt for å være bra for Freestyle og Freeride. Ørekroken er også et nybegynner paradis. Man seiler inne i en skjermet "hestesko" bukt. Super flatt på hver side med antydning til ryddige bølger i midten, og på østsiden av bukta. Det er stå dybde i store deler av Ørekroken. Bukta fungerer best på Syd og Sydvest. På andre retninger må en holde på i sundet eller utenfor. På vestlig retning kan det bli brukbare bølger utenfor bukta. På andre retninger blir det stort sett rotete. ore2

Veien kan være litt vanskelig å finne. Kjør mot Rødshue og ta av første vei til venstre.
Det er fine parkerings- og riggemuligheter på gress som ligger i le for vinden. Vær varsom med hvordan du oppfører deg og hvordan du parkerer nede i båthavnen.

Ørekroken er et populært badested og det er viktig å ikke seile inenfor badebøyene. Men på vindfulle eller kalde dager er det ingen badere der.